Teknoloji

Şimdiye kadar üretilen Toggs sayısı belli oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“KOSGEB olarak KOBİ’lerimize 1 milyon TL’ye varan katkı sağlayacağız. KOBİ’lerimizi deprem bölgesine yönlendirmek için Dünya Bankası’ndan 450 milyon dolar kaynak sağladık. Bu ay içinde başvuruları almaya başlayacağız. mikro işletmeler, 120 bin TL-500 bin TL’nin ortasındaki kaynağı deprem bölgesindeki KOBİ’lerimize sunacağız.

Küçük sanayi sitelerinde hasarlı iş yeri olan binaları ada bazında dönüştürüyoruz. Hatay’da ilk kez duyurduk, Antalya Merkez Sanayi Bölgesi’ndeki dönüşümleri bu ay sonu prestijiyle ilk ihalesini yaparak başlatacağız.

3834 hektarlık 18 yeni sanayi bölgesini duyurduk. Önümüzdeki Şubat ayına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çıkardığı mevzuat çerçevesinde yeni sanayi bölgelerini duyurmaya devam edeceğiz.

Kahramanmaraş, İslahiye ve Malatya’da 996 işyerinin üretimine devam ediyoruz. KOSGEB’in temellerini sunarken, organize sanayi bölgelerini ve sanayi altyapılarını da ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bugüne kadar 479 teşvik belgesi hazırladık. Öngörülen toplam yatırım tutarı 61 milyar TL, tahmini istihdam 25 bin 373 kişi. Özel sektörün bölgeye yatırım iştahını artıracak bir ana uygulamayı hayata geçirdik.

Bölgenin sosyal dokusunu önemsiyoruz. Türkiye’deki bölgesel kalkınma ajanslarından bölgede faaliyet gösteren kalkınma ajanslarına 1 milyar TL kaynak aktardı. 740 milyon TL değerinde 47 projeye imza attık. Ortak tarım makine parkının hayata geçirilmesi, soğuk zincir uygulamalarının geliştirilmesi gibi uygulamalar var. Kalkınma ajansları ile projeleri hızla hayata geçireceğiz.

DEPREM KENTLERİNİN ESKİ DOKUSUNDAN SANATÇILAR YETİŞTİRMEK İÇİN BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Zanaat alanlarını yaşatmaya ve yeni insan kaynağı yetiştirmeye yönelik projeler aslında bölgesel kalkınma projelerimiz içinde değerli bir yer tutuyor. Bunlara devam edeceğiz. Nurdağı, İslahiye, Kahramanmaraş ve Hatay’ın ihmal edilmemesini sağlayacağız.

İSTANBUL’DA KONUTLARDA ŞOKLAMA RİSKİ SÖZ KONUSU, İSTANBUL İÇİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE DEPREM RİSKİ GEÇERLİ Mİ, İŞİNİZ VAR MI?

Türkiye son yıllarda dünya çapında altyapı yatırımlarını tamamlamıştır. Doğuda Osmangazi Köprüsü, Batıda Çanakkale Köprüsü ile Avrupa pazarlarıyla bağlantı kurduk. Çanakkale ve Balıkesir sınırında ilave pahalı sanayi yatırımları yapmamız gerekiyor. Tekirdağ’ın, Kocaeli’nin yükünü Güney Marmara’ya taşımamız lazım.

Katma değeri düşük bazı bölümlerin İstanbul’da değil, farklı coğrafyalarda yer alması için adımlar atıyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sanayicimize her türlü desteği verecektir.

İSTANBUL’DA TAŞINMASI GEREKEN OSB VAR MI?

OSB içinde ve dışında 20 yaşın üzerindeki tüm binalar, tüm endüstriyel binalar, ticari binalar ve konutlar nispeten risk oranı yüksek yapılardır. Önceliğimiz 2000 öncesi binaların dönüşümü ve yer değiştirmesidir.

YAKIN ZAMANDA DİĞER ÜLKELERLE SAVUNMA SANAYİ HESAPLARI OLACAK MI?

Savunma sanayi, Türkiye’de yüksek teknolojinin lokomotifi haline geldi. 3000 firmadan bahsediyoruz. Değerli işbirliklerine imza atıldı. Türkiye son 3-4 yılda Afrika ülkelerine savunma sanayi ihracatını artırdı, yolumuza buradan devam edeceğiz.

Savunma sanayi, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında ve Türkiye’nin ihracatını artırmasında öncü rol oynamaya başladı. Amaç, bu yolculuğu savunma sanayinde hızlandırmak ve sivil alanlarda yaygınlaştırmaktır.

ŞU ANDA KAÇ TOGGS SATILDI?

TOG bir gönderi paylaştı. Türkiye karayollarında yaklaşık 1500 araç seyahat ediyor. Savunma sanayinde Türkiye’ye başarı getiren teknolojideki yeniliklere odaklanmak. 20. yüzyılda Türkiye bir havacılık ülkesi değildi. 20. yüzyıldayız. Baştan sona havacılıkta üretici ülkeler arasında değil, bazı işlerin müşterileri arasında yer aldık.

Elektrikli araçlar otomotiv endüstrisinde giderek yaygınlaşıyor. TOGG doğuştan elektrikli bir otomobil.

TOGG’U YAKINDA RASTGELE BİR ÜLKEDE GÖRECEK MİYİZ?

Bunun ihracata dönüşmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var. Hedef kesinlikle ihracat.

‘TOGG’U İHRACAT PAZARLARINA SUNACAĞIZ’

Küresel pazarlarda rekabetçi olacağız. Tabii ki Türkiye pazarına satılmayacak. 1-2 yıl sonra Türkiye pazarında yoğun bir şekilde göreceğiz. Bu modelimiz ve bundan sonraki modelimiz ile TOGG’u ihracat pazarlarına sunacağız.

YOLLARDAKİ TOGG’DA YENİ BİR VAKA GÖRECEK MİYİZ?

TOGG’daki tüm markalarla birlikte modelleri makul bir süre içinde güncelleyecektir. Sedan modeli bekleniyor. Gelecek yılın sonunda ise Truth sedan modeli tanıtılmaya başlanacak.

TÜRKİYE’NİN UZAY PROGRAMI HAKKINDA

Eğitim hem Türkiye’de hem de ABD’de verilmektedir. Türkiye’de çeşitli eğitim altyapılarımız var. Milli uzay programı bizim için çok değerli. Çok taraflı bir programdan bahsediyoruz. Uydu teknolojilerinde atılım yapacağız.

TÜRKSAT 6A’yı hazırlıyoruz. 2024 Nisan ayına kadar o işi bitirmemiz gerekiyor. Bu projelerin her biri büyük teknoloji projeleri ve bizim için birinci sınıf projeler. Daha fazla gecikmeden 6 ay içinde devreye alacağız.

Uluslararası uzay istasyonuna gidecek olan astronotlarımız bir bilim görevi gerçekleştirecekler. 50’ye yakın bilimsel proje teklifi alındı. TÜBİTAK bunu değerlendirdi ve 13 farklı bilimsel projeye karar verildi.

ASTRONATÖRLERLE İLETİŞİM KURDUNUZ MU?

Seni sık sık görüyorum. Antalya’da bir gökyüzü gözlem etkinliğimiz var. Amerika’daki eğitimlerinden Türkiye’deki gençlere orada neler olup bittiğini anlatacaklar.

Gökyüzü Gözlem etkinlikleri 25 yıldır yapılıyor. 2019 yılında gökyüzü gözlem etkinliğine birkaç yüz kişi başvurdu. Bu yıl 12.500 kişi uzayı görmek için başvurdu.

Ay’a ulaşacak aracı milli imkanlarla geliştiriyoruz. Hibrit motoru da milli imkanlarla geliştiriyoruz. Hibrit roket teknolojisinin testlerini tamamladık. Aracın tasarımını tamamladık, hibrit roket motorunun tasarımını tamamladık. Bunların birçoğunu milli imkanlarla geliştiriyoruz.

TEKNOFEST ANKARA’DA YAPILACAK, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2023 Cumhuriyetin 100. yılı. Bir karar aldık, TEKNOFEST yetmez, ilkini 27 Nisan’da İstanbul’da düzenledik. İkincisini 30 Ağustos’ta Ankara’da yapıyoruz. Üçüncüsünü 27 Eylül’de İzmir’de yapacağız.”

erzin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu