Yaşam

Acilen genişletilmesi gereken uygulama: Kimlik Oluşturma

Ev alırken en çok hangi malzemelerin kullanıldığı, evin kolonlarının kesilip kesilmediği veya kontrol sonuçları. o bilmiyorveya kolayca öğrenemiyoruz.

Bu bilgileri bilmek, deprem gibi doğal afetlere daha iyi hazırlanabilmemiz için değerlidir. İşte Yapı Kimlik Belgesi İşte burada devreye giriyor. Alacağımız ya da kiralayacağımız evin durumunu biz belirleyebiliriz. QR kodunu tarayarakHızlı bir şekilde öğrenebildiğimiz BKS sayesinde herkes birer denetçiye dönüşeceği için süreç daha sağlıklı ilerleyecektir.

Hayat kurtaracak sistem: Yapı Kimlik Belgesi (BKS)

23 Haziran 20214708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun yayınlandı. amaç ; “ Can ve mal güvenliğini sağlamak, imar planına, bilim, sanat ve sağlık kural ve standartlarına uygun nitelikli yapıların yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak, yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek.” olarak belirlendi.

Yapı Kimlik Belgesi bu kanunun içinde yer almaktadır. Bu Kanun kapsamında denetimi tamamlanan yapıların teknik ve genel bilgilerine, gerek yapı sahibi gerekse ilgili vatandaş ve kamu görevlileri tarafından izin belgesi ile ulaşılması amacıyla binaya asılan belgeyi ifade eder. Bakanlık tarafından farklı modüllerde yapılmıştır.olarak tanımlanmıştır.

Bina Kimlik Belgesi’nin ana hedefi, her şeyi hızlı bir şekilde denetlenebilir hale getirmektir!

Savunma Sanayii Başkanlığı ortasında Çevre ve Şehircilik Bakanı ile 08 Mart 2021 tarihinde imzalanan protokol anlaşmasının ardından Nisan 2021’de yürürlüğe giren sistemÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 2021 yılı Nisan ayı itibari ile yapı kimlik belgeleri hayata geçirildi ve bu yıl bu kapsamda yaklaşık 100 bin binaya sahip olmayı hedefliyoruz.” beyan etmişti.

Şimdi 2021 ve sonrasıinşa edilen binalarda kimlik belgesi bulunması yükümlülük mevcut. İleride bu uygulamanın kademeli olarak tüm binalara uygulanması planlanmaktadır.

Binanızın tüm bilgileri artık bir QR kod kadar yakınınızda!

Vatandaşların rahatlıkla ulaşabileceği bina girişleri QR kodlu ve RFID çipli plakalar yerleştiriliyor. T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde ve Birincilik’te belirtildiği üzere bu tabelanın amacı:

Ateş, depremvb. bir afet durumunda bina üzerine konulan etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu aracılığıyla her seviyeden uzaktan ulaşılacak ve bina kat planları, binanın genel verileri gibi hayati bilgilere ulaşılmasına imkan tanınacaktır. bina ve binada ikamet eden vatandaşlar kısa sürede

Oturacağı konutun durumunu bilmek her vatandaşın hakkı!

Binanın yaşından, kullanılan betonun cinsine, kat planlarından malzeme kalitesine kadar. tüm bilgi Kimliğe en ince ayrıntısına kadar dahil edilir. Ayrıca yapının son halinin detaylı fotoğrafları kimlikte yer almaktadır. Bu bilgi ve fotoğraflar sayesinde kaçak zemin kaldırma ve kolonların kesilmesi gibi sonraki tüm işlemler kolayca tespit edilebilir.

Yapı Kimlik Belgeli Yapılar Beş yılPeriyodik olarak denetlenerek bilgiler düzenli olarak sisteme kaydedilir.

Yapı Kimlik Belgesi hangi binalar için zorunludur ve nereden alınır?

Yeni yapılacak binalar için yapı kimlik belgesi bedeli ilgili yapı denetim firmalarına ödenerek belge alınabilmekte ve yapı denetim kuruluşları tarafından yapı girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yere asılmaktadır. Yapının oturulabilmesi için 2021 yılı itibari ile bu belgenin alınması ve asılması zorunludur. 2021’den itibaren Eski binalar için artık zorunlu bir tarih yok..

Yapı Kimlik Belgesi Eskişehirlilere yabancı olmayacak.

bu uygulama Eskişehir , diğer illere göre oldukça yaygındır. Birçok binanın girişinde Yapı Kimlik Belgesi bulunmaktadır. Diğer illerde yaşayanlar için yeni gibi görünen bu durum Eskişehirliler için oldukça normal.

2021 yılının ikinci yarısından itibaren tüm illerde eş zamanlı olarak uygulanan bu sistem en erken eski binalar için de uygulanacaktır. Umarız zorunlu olur.

Kaynaklar: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Resmi Gazete, Mevzuat

habererbaa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu