Gümüşhane’deki Durmuşlu Şelalesi Donunca Pamukkale’ye Benzeyen Görüntü Oluşturdu
Gümüşhane’deki Durmuşlu Şelalesi dondu
Donduğunda Pamukkale’ye benzeyen Durmuşlu Şelalesi büyüleyici
Erfelek’e rakip olan 5 katlı Durmuşlu Şelalesi buz şelalesine dönüştü
GÜMÜŞHANE – Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan ve suyunu 50 metre yükseklikten yere döken 5 katlı Durmuşlu Şelalesi’nin buzlu görüntüsü büyüleyici.
İlçeye bağlı Gülaçar köyünün sonunda yer alan ve bugüne kadar varlığı bilinmeyen Durmuşlu Şelalesi, kış mevsimi olmasına rağmen akan su damlacıklarının biriktirdiği buz kütleleriyle görenleri büyülüyor.
Son kar yağışının ardından gece sıcaklığın sıfırın altında 15 dereceye düştüğü bölgede donan şelalenin görüntüsü Pamukkale travertenlerini anımsattı.
Toplam 5 kattan oluşan ve son noktaya kadar düşen ve her noktası devasa buz kütleleriyle kaplı olan şelale, Sinop’taki Erfelek Şelaleleri’ne benzetilmiştir. Binlerce yıldır akıp giden ve dev ana kayayı 5 ayrı katmana oyan suyun dökülerek toprakla buluştuğu yerin ortasındaki boşluğun 50 metreden fazla olduğu tahmin ediliyor.
Bahar aylarında arkasındaki vadiden gelen sularla büyük bir coşkuyla akması beklenen şelalenin yakınında terk edilmiş bir mahalle ve şapel bulunduğunu kaydeden fotoğrafçı ve dağcı Samet Çelik, bulunduğu şelaleden çok etkilendiğini söyledi. arkadaşlarıyla birlikte geldi.
“Traverten gibi görünüyor ve bu manzara bizi büyüledi.”
İlk kez ziyaret ettikleri şelaleye ulaşmakta zorlandıklarını ancak alternatif ve rahat bir yol da keşfettiklerini belirten Çelik, “Ramazanlı bölgesinde doğada yemek pişiren bir arkadaşımızın daveti üzerine buraya geldik. Gülaçar Köyü’nün. Biz Ramazanlı Şelalesi adını verdik ama köylüler Durmuşlu Şelalesi adını verdiler. Yerden yüksekliği yaklaşık 50-60 metredir.” “Metre diyebiliriz. Doğayla bütünleşmiş buzullarıyla da hoş bir görüntü sunuyor aslında. Kış olduğu için su biraz az ve akşamları hava soğuk olduğu için buz kütleleri traverten sunuyor. -Benzer bir manzara ve bu manzara bizi büyüledi, görülmeye değerdi” dedi.
“Şelale terk edilmiş bir mahalleyle planlanıp turizme kazandırılmalı”
Tarihi ve doğal güzellikleriyle turizmde keşfedilmeyi bekleyen Gümüşhane’deki bu şelalenin, İkisu-Şiran karayoluna çok yakın olduğunu, yanındaki terkedilmiş mahalleyle birlikte planlanıp turizme kazandırılması gerektiğini belirten Prof. Çelik, kısa sürede, “Suyun her mevsim aktığını, bahar aylarında daha çok aktığını öğrendik. İlimizde bu tür yerlerin mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Buradaki 5 katlı şelale, Sinop’taki Erfelek Şelalesi’ne benzemektedir ve yıllardır kayaları aşındırarak bu halini almıştır. Bunun gerçekten güzel olduğunu düşünüyorum ve herkesi buraya davet ediyorum” dedi.